COACHING
BUREAU
  Algemeen Coaching Werkwijze Agenda Contact
I N Z I C H T

 


 • Vorige pagina

  Vorige edities:
  Er is iets mis met mij
  Beschikbaar
  Nutteloos 
  Alle stemmen in je hoofd
  Dit is de stem van je vader
  De Saboteur
  Vechten

 • INZICH-T VAN DE MAAND

  COMPASSIE
  Bij het woord compassie moest ik eigenlijk altijd aan oud taalgebruik denken. Dat geeft te denken.... Kennelijk was compassie niet zo heel erg actueel. Herken jij ook dat dan de compassie naar de ander vaak nog wil wel lukken, maar naar jezelf?! Ho maar! Hoezo zelfcompassie? Daar bereiken we toch geen doelen mee?
  Niets is minder waar. Want heb je het idee dat je erg veel bent opgeschoten door jezelf af te kraken en op te jagen als je iets niet zo gedaan hebt als je had gewild? Ging het toen de volgende keer beter? Waarschijnlijk niet.
  Compassie, of ook wel mededogen, is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden en is gericht om deze pijn en dit lijden te verzachten. Dit met de bereidheid daar ook verantwoordelijkheid in te nemen. Dit is op onszelf gericht en op de ander.
  De heren Koster en vd Brink hebben een hele serie van 8 weken ontwikkeld waarmee zij binnen de GGZ veelbelovende resultaten bereiken. Het is hier een vervolg op de 8 weekse mindfulness-training. Ook in Amerika is een hele stroom op gang gekomen rondom (zelf)compassie (Neff en Germer). Kennelijk moet het maar eens klaar zijn met die scherpe (zelf)veroordeling. Het is zo'n mooie tegenhanger voor de Innerlijke Criticus!
  Ik heb zowel de training als deelnemer, als het eerste deel van de opleiding gevolgd en moet zeggen, het helpt en het is fijn. Het is mooi te weten dat in elk mens het vermogen tot compassie aanwezig is, dus met wat oefenen komt deze kwaliteit vanzelf weer uit z'n winterslaap. Het is goed voor ons psychisch en lichamelijk welzijn en bevordert ons sociale functioneren. Ik zie in mijn praktijk vaak dat de compassie voor de ander ook een overlevingsstrategie is. “Als ik goed ben voor de ander wordt er vast van mij gehouden”. Daarmee is vaak de zelfcompassie helemaal in het verdomhoekje gekomen. Bijna alsof het niet hoort, niet mag, van jezelf houden en mild zijn naar jezelf.
  Hoewel de hele compassie-training volgen natuurlijk een goed idee is voor iedereen, voeg ik de voor mij belangrijks oefeningen in mijn cursus “ADHD en ADD in eigen hand”. Zo verandert er weer een klein beetje aan de inhoud van die cursus. Mocht je daar meer van willen proeven, je kunt je nog aanmelden voor een kom-uit-je-winterslaap(dip)-vakantieweek in Andalusia. Van zondag 14 tot maandag 22 februari vertoef ik met cursisten in een heerlijk huis, om te genieten van de zon en daarnaast te leren over jezelf en ADHD of ADD. In een fijne combinatie met het leren van (zelf)compassie. Er is nog plek voor maximaal 3 mensen, dus als je zin hebt, wees er dan snel bij!
  Klik hier voor alle info over de winterzonvakantieweek.
  En bekijk hier nog eens de inhoud van de cursus.
  Wil je vast een kleine maar fijne oefening die je zelf kunt doen om zelfcompassie te ervaren?

  Bekijk hier deze Nieuwsbrief met bijhorende foto's en links.